OVER DE STAD
Stichting DE STAD vormt het architectuurcentrum van Dordrecht en zet zich in voor de kwaliteit van de architectuur en de openbare ruimte in Dordrecht. Zij doet dit door het organiseren van discussieavonden, stadslabs, manifestaties, lezingen, excursies, films, tentoonstellingen, previews en de jaarlijkse Dag van de Architectuur.
AGENDA
-
Dag van de Architectuur: onderwijs
24Jun 2023Saturday- 14.00 uur -foto: Allard de Goeij
Gebouwen waar je eigenlijk niks te zoeken hebt zijn natuurlijk het leukst om te bekijken. Op de jaarlijkse Dag van de Architectuur kan het! Zaterdag 24 juni tussen 14 en 17 uur zetten een aantal bijzondere gebouwen hun deuren voor iedereen open en dit keer is het thema ‘onderwijs‘. De laatste jaren zijn er LEES MEER
STADSLABS
De stadsLABs vormen een bijzonder onderdeel binnen de activiteiten van De STAD. Ze worden georganiseerd op momenten dat bewonersparticipatie bij een stedelijke ontwikkeling in Dordrecht een extra dimensie kan toevoegen. Ontwerpend onderzoek is een vorm die regelmatig gebruikt wordt maar ook paneldiscussies worden ingezet om ideeën en meningen te verzamelen. Van elk stadsLAB wordt een uitgebreid verslag gemaakt dat openbaar toegankelijk is. De hierin verzamelde bouwstenen worden door de gemeente en de ontwerpende partijen gezien als waardevolle input in het lopende ontwerpproces.
Omdat iedereen zich kan opgeven voor deelname geven de resultaten vaak een reëel beeld van wat er leeft. Het initiatief voor de stadsLABs ligt meestal bij De STAD; soms maken ook andere partijen deel uit van de organisatie, zoals bijvoorbeeld de gemeente.
Op de nieuwspagina RECENT zijn verslagen van de stadsLABS terug te lezen.
DE STAD OP FACEBOOK
Lang behoorde Frits Baarda, lid van DE STAD, tot de groep van achtelozen. Een brug gaat open, een schip passeert, het brugdek sluit zich weer. Een brug is oponthoud. Je wil de barrière snel voorbij.
Op een dag maakte zijn achteloosheid plaats voor nieuwsgierigheid en verwondering. In zijn stad werd hard gewerkt. Bij de nieuwe wijk Stadswerven verrees de sierlijke Prins Clausbrug. In het historisch centrum werd de monumentale Engelenburgerbrug onder handen genomen.
Welk nut heeft een brug? Kunnen ze ons verbinden? Hoe tekenen ze de Dordtse identiteit? Wonen we nog op een eiland? De Dordtse journalist en fotograaf stond stil bij deze vragen.
Baarda bedacht een bizar plan. Hij wilde ze allemaal zien en documenteren. Geen brug overslaan. Net als ieder mens telt elke brug mee, was zijn motto. Zelfs de plank over een sloot heeft een functie. Waarom ligt hij daar, wie zet hij over? Zo begon hij een lange reis over het Eiland van Dordrecht, langs alle 704 bruggen.
Boek bestellen:
‘Alle 704 bruggen van Dordrecht’ verschijnt 18 mei. Hardcover, full color, 248 pagina’s. Bij voorintekening 10 procent korting op de verkoopprijs van € 25. Reserveren? Stuur een email naar boek@allebruggenvandordrecht.nl. In Dordrecht thuis bezorgd. Ook te koop in de reguliere boekhandel. Nieuwsgierig? Allebruggenvandordrecht.nl
... See MoreSee Less
Ode aan de brug
Een hele avond over bruggen. Bij Stadswerven verrees de sierlijke Prins Clausbrug. In de binnenstad werd de monumentale Engelenburgerbrug onder handen genomen.
Voor journalist en fotograaf Frits Baarda het startsein voor een lange reis over het Eiland van Dordrecht. Welk nut heeft een brug? Hoe tekenen ze de Dordtse identiteit? Geen brug sloeg hij over. Spectaculair of ongezien, ze staan allemaal in het boek ‘Alle 704 bruggen van Dordrecht’. Wethouder Rik van der Linden krijgt het eerste exemplaar.
Stichting DE STAD biedt op woensdagavond 17 mei een onderhoudend programma.
Architect René van Zuuk vertelt over ‘zijn’ Prins Clausbrug
Peter de Vet, gemeentelijk projectleider, over de Engelenburgerbrug
Stadskunstenaar Anja de Jong, geeft preview van haar jongste fotoproject
Evelyn Jansen, filmmaker, leidt de avond in goede banen.
Onderwijsmuseum | Burgemeester de Raadtsingel 97 | Dordrecht
17 mei | aanvang 20 uur | vrije toegang | stichtingdestad.com
... See MoreSee Less