De Stad op reis: Lyon

18 januari 2017

activiteit: De Stad op reis: Lyon

foto: Allard de Goeij
foto: Allard de Goeij

Lyon? Een obstakel op weg naar het azuur. Daar moet Stichting De Stad om lachen. Frankrijks tweede stad heeft alles, op een Eiffeltoren na. Een goed bewaarde oude stad, spectaculaire moderne architectuur, lommerrijke verpoosstroken langs het water, toprestaurants en een nieuw museum (La Confluence) dat terecht om aandacht schreeuwt. En vlakbij het kloosterconvent van la Tourette, een fascinerend betonnen ontwerp van architect Le Corbusier.

Verschillende leden van De Stad hebben onderdelen van Lyon uitgekozen en uitgebreid bestudeerd. Wil Boesten zet de zaken in perspectief met een historische bespiegeling over waarom de stad geworden is zoals we haar nu kennen. Stedenbouw en landschap hebben alles met elkaar te maken, zo wordt duidelijk in het verhaal van Anneke van Veen. Zij deed tevens een oproep aan Dordrecht om het voorbeeld van Lyon te volgen en met opmerkelijke parkeergarages je stad te verrijken. De rivieren en de beboste heuvels vormen krachtige herkenningspunten die met name het afgelopen decennium veel aandacht hebben gekregen in hun aankleding: de mooi ingerichte parken en rivieroevers nodigen uit om te verblijven. Sainte Marie de la Tourette is sinds kort aangemerkt als werelderfgoed door de UNESCO en is tevens een van de belangrijkste gebouwen in het oeuvre van architect Le Corbusier. Franca Houg en Hendrik Groeneweg hebben samen dit kloosterconvent proberen te doorgronden en uitgelegd waarom dit zo’n uizonderlijk gebouw is. Aan Bertus de Kock was het de eer om over de sobere en in hout uitgevoerde school van Tectoniques Architects in Rillieux-la-Pape te vertellen. Hierbij werd ook duidelijk waarom er in Frankrijk niet gesproken mag worden over duurzame energie…

Na de pauze namen Evelyn Jansen en Allard de Goeij het werk van Georges Adilon voor hun rekening aan de hand van de school Sainte-Marie in het centrum van de stad. Kunsttoepassingen en architectuur zijn in zijn werk onlosmakelijk met elkaar verknoopt en bleken in de loop van 40 jaar zeer consistent. Frits Baarda sluit de avond af met zijn onafhankelijke kijk op deze excursie. Het Musee des Confluences had geen mooiere afsluiter kunnen zijn, maar ‘met architecten in je gezelschap sta je altijd weer voor verrassingen’.

Beelden van de avond vindt u hieronder.

Bewaren