Nooit Terug 2024

Woordfestival in historische binnenstad van Dordrecht

Editie 2024 | 29 juni 2024

LET OP: tickets te koop bij de kunstkerk en bij de boot. Het ticketsysteem is vandaag niet meer actief, maar er zijn zeker nog kaarten te koop!

Het ware festival voor liefhebbers van woord en taal is terug in Dordrecht. Het is opnieuw de beurt aan de absolute top van bekende dichters, singer-songwriters en woordkunstenaars voor een kleurrijke derde editie. Bezoekers kunnen luisteren naar meer dan dertig  klinkende namen, van beloftevol talent tot gearriveerde schrijvers, zoals Radna Fabias, Ellen Deckwitz, Rob van Essen (winnaar Libris Literatuurprijs 2024), Frank van Pamelen en Bart Moeyaert.

Wederom zijn de Kunstkerk en de historische Dordtse binnenstad het decor voor dit spraakmakende evenement. De presentatie in de Kunstkerk is in handen van Swendeline Ersilia, stadsdichter van Dordrecht en Levi Olthof, toneelschrijver. De elektrische rondvaartboot de Dordtevaar vormt het drijvende podium. Hier kunnen dertig gasten per boottocht van een uur door de havens van de intieme optredens genieten. Het programma is zo gemaakt dat de meeste artiesten een keer optreden in de Kunstkerk en op de Dordtevaar.

Nieuw tijdens deze editie is een kinderprogramma waarmee het festival van start gaat. Marieke en Joke van Leeuwen bereiden een bijzonder programma voor onder het motto ‘Spelen met woorden’. De organisatie is weer in vertrouwde handen van Stichting DE STAD, het architectuurcentrum van Dordrecht, in samenwerking met de Bibliotheek aan Zet.

Dit jaar is gekozen voor het thema ‘De kleur van de stad’. Op het gebied van kleur heeft Stichting DE STAD zich niet onberoerd gelaten. In 1993 werd een onderzoek naar het historisch kleurgebruik op de gebouwen gestart. Dit monde uit in de uitgave van een kleuren waaier met 55 Dordtse kleuren in 2005. Enthousiast omarmd door het Dordtse publiek zijn de kleuren uit de waaier niet meer weg te denken uit het stadsbeeld. Heel toepasselijk nu het festival zich afspeelt tussen de huizen en de havens in de binnenstad. Optredende dichters en singer-songwriters laten zich graag door het thema inspireren.

DICHTWEDSTRIJD
Jonge liefhebbers van het woord kunnen ook zelf aan de slag. Iedereen in het Nederlands taalgebied tussen de 15 en 25 jaar kan tot 1 juni een gedicht inzenden, mits dat raakvlakken heeft met het thema ‘De kleur van de stad’. Een deskundige jury kiest uit de inzendingen drie genomineerden, die tijdens het festival hun gedicht mogen voordragen. De winnaar krijgt een geldprijs van 300 euro en een publicatie in de lokale kranten. Dit keer is er ook een publieksprijs. De dichtwedstrijd is ook aangekondigd op Schrijvenonline: https://schrijvenonline.org/wedstrijden/nooit-terug-prijs-voor-poezie.

Bekijk hier het volledige programma en bestel tickets.

Gedicht Wijnhaven Eijkelboom