Dag v/d Architectuur 2013 – 24 uur architectuur

foto: Hendrik Groeneweg
foto: Hendrik Groeneweg

Dit jaar was het thema ’24 uur architectuur’ en het werd een intensief dagje op pad. Walter Nikkels, typograaf en inwoner van Dordrecht, is verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp van de transformatie van het voormalige Kurhaus tot Museum Kurhaus Kleve in ‘96. Recent werd het gebouw uitgebreid.

Op 22 juni gaf de ontwerper ter plaatse een toelichting op zijn werk, waarna het museum bezocht werd, waar o.a. een tentoonstelling van Richard Long plaats had. Onderweg naar Kleef werden twee spraakmakende projecten bezocht in Nijmegen.

Te beginnen met het Dobbelmanterrein, een herontwikkeld gebied van de voormalige wasmiddelenfabriek Dobbelman, naar ontwerp van architectenbureau Marlies Rohmer.
De overige woningbouw op het terrein, ook de recent opgeleverde Castella toren, is ontworpen door DOK Architecten [o.a. Herman Zeinstra].

De Hessenberg is het tweede project dat werd bezocht. AWG architecten en MTD landschapsarchitecten zijn verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig plan, bestaande uit een fijnkorrelig patroon van compacte, stoere woonblokken ontworpen door AWG architecten en BIQ stadsontwerp. Karakteristiek zijn de hoogteverschillen in straten, stegen, hoven en pleinen.

Bekijk de foto’s