Dag van de Architectuur 2016

18
jun
2016
bezoek aan het Montessori Kindcentrum Mozaiek (foto: Allard de Goeij)

Montessori Kindcentrum Mozaiek (foto: Allard de Goeij)

Zaterdagmiddag 18 juni 2016 werden vier bijzondere Dordtse gebouwen opengesteld voor publiek tijdens de jaarlijkse Dag van de Architectuur. Speciaal voor deze gelegenheid reed er een bus waarmee de projecten bezocht konden worden. Natuurlijk kon men ook op eigen gelegenheid de gebouwen bezoeken.

Het Montessori Kindcentrum Mozaïek aan de Nassauweg 94 is ontworpen door Ector Hoogstad Architecten en sinds 2014 in gebruik. Mozaïek is een integraal kindcentrum dat plaats biedt aan een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, onderwijsruimten en buitenschoolse opvang. Project-architect Chris Arts vertelt hoe het gebouw oogt als een moderne avontuurlijke villa voor kinderen en het door de buurt wordt gezien als een enorme aanwinst voor de wijk Nieuw Krispijn.

Architect René van Zuuk heeft met de Brandweerkazerne Leerpark een bijzonder architectonisch gebouw tot stand gebracht: een stapeling van volumes met een materialisering van geperforeerde stalen gevels. Het gebouw aan de Prof. Kohnstammlaan 10 trok veel belangstellenden die behalve de architectuur ook wilden ervaren hoe een brandweerkazerne nu precies functioneert. Van Zuuk is ook de architect van de toekomstige Prins Clausbrug naar de Stadswerven.

Het Tomadohuis wordt algemeen gezien als het Dordtse icoon van de naoorlogse architectuur. Huig Maaskant ontwierp het in 1962 als modern kantoorgebouw voor Van der Togt Massa Artikelen Dordrecht. Nu wordt het getransformeerd tot 56 woonunits naar een plan van Hooper Architects, die ook de schaatsbaan aan de Sportboulevard ontwierpen. Project-architect Owen van Trier leidde de vele bezoekers rond en liet zien welke overwegingen en dilemma’s een rol spelen bij de renovatie van een monument. In de glazen onderbouw is sinds kort restaurant Copenhagen gevestigd.

De afsluiting van de dag was het monumentale pand Huis Roodenburch aan de Wijnstraat dat recentelijk fraai is gerestaureerd door Vereniging Hendrick de Keyser. Architectonisch beeldhouwer Zoltan Varro en schilder Jeroen Wilbrink zijn verantwoordelijk voor een deel van het specialistische restauratiewerk dat door veel bezoekers indrukwekkend genoemd werd. Vormgevers Jolanda Branderhorst en Esther Canisius richtten het gedeelte in waar restaurant en markt-café Huis Roodenburch zich heeft gevestigd.

Hier zijn meer beelden te bekijken van deze Dag van de Architectuur.

Bewaren

Bewaren

Bewaren