Dag van de Architectuur 2016

18 juni 2016

Locatie: Vier locaties in Dordrecht

Terugblik: Dag van de Architectuur 2016

Op zaterdagmiddag 18 juni worden vier bijzondere gebouwen opengesteld voor belangstellenden in architectuur. Het programma is opgedeeld in twee delen:

Van 13 tot 15 uur worden in de Brandweerkazerne in het Leerpark en het Montessori Kindcentrum Mozaïek in Nieuw Krispijn rondleidingen verzorgd. Er rijdt speciaal voor de gelegenheid een bus. Wie zich vóór 17 juni opgeeft via info@stichtingdestad.com kan om 13 uur gratis mee. De bus vertrekt vanaf het Tomadohuis op de hoek met de Johan de Wittstraat en is rond 15 uur weer terug in de binnenstad.
Het tweede deel van de middag, van 15 tot 17 uur, zijn er rondleidingen in het Tomadohuis en in Huis Roodenburch. Rond 17 uur sluiten we de middag af in Grandcafé Huis Roodenburch.

Natuurlijk kunnen alle gebouwen op genoemde tijden ook met eigen vervoer worden bezocht.

DvdA2016_overzichtWat is er te zien?
> Brandweerkazerne Leerpark aan de Prof. Kohnstammlaan 10 is opengesteld van 13.00 – 15.00 uur. Architect René van Zuuk heeft hier een bijzonder architectonisch gebouw tot stand gebracht: een stapeling van volumes met een materialisering van geperforeerde stalen gevels. Van Zuuk is ook de architect van de toekomstige. Prins Claus brug naar de Stadswerven.

> Montessori Kindcentrum Mozaïek aan de Nassauweg 94 is eveneens opengesteld van 13.00 – 15.00 uur. Ontworpen door Ector Hoogstad Architecten en sinds 2014 in gebruik. Mozaïek is een integraal kindcentrum dat plaats biedt aan een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, onderwijsruimten en buitenschoolse opvang. Het oogt als een moderne avontuurlijke villa voor kinderen en is een aanwinst voor de wijk Nieuw Krispijn.

> Het Tomadohuis aan de Stationsweg 4 is opengesteld van 15.00 – 17.00 uur. Het wordt gezien als het Dordtse icoon van de naoorlogse architectuur. Huig Maaskant ontwierp het in 1962 als modern kantoorgebouw voor Van der Togt
Massa Artikelen Dordrecht. Nu wordt het getransformeerd tot 56 woonunits naar een plan van Hooper Architects, die ook de schaatsbaan aan de Sportboulevard ontwierpen. In de glazen onderbouw is sinds kort restaurant Copenhagen gevestigd dat eveneens te bezoeken is.

> Huis Roodenburch aan de Wijnstraat 141 is opengesteld van 15 – 17 uur. Het monumentale pand is recent fraai gerestaureerd door Vereniging Hendrick de Keyser. Architectonisch beeldhouwer Zoltan Varro en schilder Jeroen Wilbrink zijn verantwoordelijk voor een deel van het specialistische restauratie-werk. Vormgevers Jolanda Branderhorst en Esther Canisius richtten het gedeelte in waar restaurant en markt-café Huis Roodenburch zich heeft gevestigd.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

affiche: Marleen Oud