Dag van de Architectuur: lezing

23 juni 2023

activiteit: Dag van de Architectuur: lezing

Haiko Meijer (foto: Allard de Goeij)
Frits Baarda (foto: Allard de Goeij)

Beter leren doe je in een goed vormgegeven gebouw. Op de Dag van de Architectuur kregen onderwijsgebouwen dit jaar daarom alle aandacht. Het verhaal van schrijver en fotograaf Frits Baarda vormde de opening en was er een met een glimlach. Over het contact met de kleurrijke slopers van zijn voormalige basisschool aan de Noordendijk. Over wat een school precies kan betekenen en hoe dat doorwerkt in ieders bestaan. Over de liefde of de weg erheen. Maar ook over de voldoening na het veiligstellen van het mozaïek dat al die tijd in de school een belangrijke plek had.

Loulou Elisabettie (foto: Allard de Goeij)

De Kunstkerk werd vervolgens volledig gevuld met het talent van singer-songwriter Loulou Elisabettie. Nummers van haarzelf, maar ook van bijvoorbeeld Erykah Badu kregen een meer dan verdiend applaus.

foto: Allard de Goeij

Haiko Meijer van Onix Architecten had speciaal voor deze avond een inspirerende lezing samengesteld: ‘Niets is wat het lijkt’ over leren, verleren en ontdekken, over het verschil tussen kijken en zien. Over 10 scholen met een eigen verhaal. Of eigenlijk meerdere verhalen. Ieder gebouw is het gebouwde resultaat van een zoektocht naar de essentie van de plek, de behoeften van leerkrachten en kinderen en de gegeven financiële  (on)mogelijkheden. Deze invloeden vormen laagjes die samen leiden tot een schoolomgeving en bij elk laagje hoort een verhaal. Stuitstuk was de Parkwijckschool in Wielwijk, die de volgende dag ook werd opengesteld voor publiek.

Loulou Elisabettie maakte de avond extra bijzonder met een aantal nummers, waaronder ‘Kiezen‘ en ‘Tyrone’:

Meer beelden van de avond zijn hieronder terug te zien.