Ode aan de brug

17 mei 2023

activiteit: Ode aan de brug

wethouder Rik van der Linden / Frits Baarda (foto: Allard de Goeij)
Frits Baarda (foto: Allard de Goeij)

Een hele avond over bruggen. De aanleiding? De zoektocht van journalist en fotograaf Frits Baarda die met prangende vragen het Eiland van Dordrecht afstruinde. Welk nut heeft een brug? Hoe tekenen ze de Dordtse identiteit? Een aantal belangrijke bruggen zoals de Prins Clausbrug bij Stadswerven en de gerestaureerde Engelenburgerbrug gaven hem een zetje in de goede richting. Het resulteerde in het boek ‘Alle 704 bruggen van Dordrecht’. Wethouder Rik van der Linden ontving het eerste exemplaar uit handen van de schrijver en was verrast én enthousiast.

Ter inleiding had Frits Baarda een aantal gasten uitgenodigd, elk met een heel kijk op bruggen. Zo gaf stadskunstenaar Anja de Jong een preview van haar jongste fotoproject, waarin onder andere de klimaatverandering een hoofdrol speelt. Hoe is dit zichtbaar in de stad en wat wordt erdoor beïnvloed? Gemeentelijk projectleider Peter de Vet had een heel andere focus en nam de bezoekers van de avond mee naar de pas opgeleverde Engelenburgerbrug. Een verhaal met passie over tandwielen, bediening op afstand en hoe je zoveel mogelijk origineel materiaal behoudt bij een restauratie. Architect René van Zuuk heeft meerdere bruggen gebouwd maar is toch vooral verguld met ‘zijn’ Prins Clausbrug. Over inspiratiebronnen, jachthavens maar met name over de kracht van de verbeelding. Evelyn Jansen, filmmaker, leidde de avond in goede banen.

Dit alles leverde een ongelofelijk diverse avond op die alle kanten van de bruggen op het Eiland belichtte, maar toch begon met een loopplank over een slootje.

foto: Allard de Goeij

Het boek ‘Alle 704 bruggen van Dordrecht’ is inmiddels overal te koop!