Nooit Terug 2024

29 juni 2024

activiteit: Nooit Terug Festival 2024

Zoophis (foto: Allard de Goeij)

Op vrijdag 29 juni vond alweer de derde editie plaats van het Nooit Terug Festival. Voor wie het niet weet: het festival is vernoemd naar een dichtregel van Dordtenaar Jan Eijkelboom ‘Wat blijft komt nooit terug’. Het is prettig om te merken dat steeds meer mensen het festival weten te vinden én te waarderen. En wat hadden we weer een geluk met het weer; dit heeft enorm bijgedragen aan de goedbezochte optredens! De Kunstkerk en de Dordtevaar vormden de podia voor het zeer diverse aanbod van schrijvers, dichters en singer-songwriters. Alle performers traden op op beide locaties en konden ervaren dat de plek waar wordt opgetreden een extra dimensie toevoegt.

foto’s: Bertus de Kock / Allard de Goeij

Na een welkomstwoord van voorzitter Hendrik-Jan Groeneweg werd de opening verricht door cultuurwethouder Rik van der Linden en kinderburgemeester Keyshia Andrea. Hierna was het de beurt aan de presentatoren van de dag, Swendeline Ersilia en Levi Olthof.
Het festival trapte in de Kunstkerk af met een programma dat speciaal voor kinderen was opgezet door Joke en Marieke van Leeuwen, ondersteund door Kasper Peters en Duo Mu-Chique.

Anneke van Veen en Monike Klaren waren namens Stichting De Stad de presentatoren op de Dordtevaar. Op de eerste afvaart droeg Radna Fabias haar gedichten voor met aansluitend een improvisatie van bassist Boris Oud. Rob van Essen was de andere schrijver/dichter aan boord en won dit jaar voor de tweede keer de Libris Literatuurprijs. De tweede boot was bestemd voor het kinderprogramma dat eerder op de dag (in een iets aangepaste vorm) in de Kunstkerk te zien was.

foto’s: Bertus de Kock / Allard de Goeij

Het optreden in de Kunstkerk van Iduna Paalman was gekoppeld aan dat van Luuk Geers. Rob van Essen werd bij deze gelegenheid ondersteund door Boris Oud (wegens ziekte van Natalia Magdalena).

Ellen Deckwitz kon dit keer gelukkig wel aanwezig zijn bij Nooit Terug en vormde samen met Marien van Staalen (cello) , Baban Kirkuki en Zoophis het gezelschap voor de boot van 13.30 uur. Sholeh Razezedeh overtuigde met haar poëzie en werd begeleid door sarangi-speler Sabir Khan. Hij speelde ook nog samen met tabla-speler Heiko Dijker en waren opnieuw gevraagd na een succesvol optreden op de eerste editie van het festival. Diana Ozon completeerde dit gezelschap met haar explosieve voordracht.

foto’s: Bertus de Kock / Allard de Goeij

Eveneens bijzonder waren de optredens van Comfort Creature, Frank van Pamelen en Sanne Monster die uitblonken met mooi spel en humoristische teksten. Mustafa Kör was alleen in de Kunstkerk te bewonderen en wisselde zijn gedichten af met de liedjes van Arjan Loeve.

Vlaanderen was ook dit keer goed vertegenwoordigd; Carmien Michels maakte grote indruk met haar gedichten over de zoektocht naar haar ‘echte zelf’. De Nederlandstalige songs van Mark Lotterman waren rauw en krachtig en vormde een prachtige tegenhanger hierbij. Ook dichter Bart Moeyaert was er voor de tweede keer en overtuigde opnieuw. Om het nóg afwisselender te maken schoven zangeres Eleven aan, begeleidt door gitariste Melissa Joyce.

foto’s: Bertus de Kock / Allard de Goeij

Jaime Quant presenteerde het programma dat tot stand kwam in samenwerking met Bibliotheek aan Zet. Ontdekkingen waren ongetwijfeld Freddie den Besten en Boike Wieman die onder andere bekendheid hebben gekregen dankzij het poëziepodium ‘Hoe? Dichter bij Dordt’.

Ook was er de Nooit Terug-prijs voor poëzie voor jong talent tussen de 15 en 25 jaar. Het thema was dit keer ‘de kleur van de stad’. De jury koos voor het gedicht ‘Nacht in Dordrecht’ van Francesca Birlogeanu. De publieksprijs werd verdeeld onder de drie genomineerden.

foto’s: Bertus de Kock / Allard de Goeij

 

Meer beelden van het festival zijn hier te vinden. Via Cultura heeft de livestream verzorgd van de optredens in de Kunstkerk. De opname is zeer de moeite waard en is hier terug te kijken!