DordtsWoongenootschap
Affiche: Marleen Oud

Dordrecht maakt kennis met een nieuwe vorm van wonen. Een kleine groep enthousiaste mensen zet zich in voor een Dordts Woongenootschap. Leden kunnen door inleg van eigen geld hun droom realiseren: een gemeenschappelijk wooncomplex tegen een redelijke huurprijs. Stichting DE STAD geeft op 10 maart het podium aan het woongenootschap om hun plannen te presenteren.

De initiatiefgroep laat zich inspireren door geslaagde voorbeelden uit Duitsland en Zwitserland, waar zogenaamde Wohngenossenschaften voorzien in een grote behoefte. In Nederland is de tijd nu ook rijp. In de huursector bestaan immers slechts twee smaken, namelijk de sociale huurwoning of de commerciële huurwoning van beleggers. Zo zijn twee klassen ontstaan: goedkoop of duur.

Dordtenaren in de middenklasse dreigen tussen de wal en het schip te vallen. Een betaalbare huurwoning is voor hen vaak ver weg, zeker in deze tijd van exorbitante prijsstijgingen. En kopen is al helemaal onbereikbaar. In verschillende Nederlandse steden hebben bewoners al de hoofden bij elkaar gestoken en gezegd: we doen het zelf. Op veel plekken ontstaan woningcoöperaties, coöperatieve verenigingen van bewoners met eigen geld. Banken vullen het ontbrekende deel aan. In ruil voor hun inzet krijgen de leden woonrecht en zeggenschap over de architectuur, duurzaamheid en het gebruik van hun woongebouw.

Inspirerende presentaties door o.a. Peter Kuenzli, auteur van de publicatie Operatie Wooncoöperatie en Pieter Bekkers, voorzitter van het Dordtse Woongenootschap i.o.
Interview met Eric Amory, initiatiefnemer van de Amsterdamse wooncoöperatie Akropolis-IJburg.

> vooraf aanmelden via: info@stichtingdestad.com
> locatie: Biesboschhal, Maasstraat 11, Dordrecht
> aanvang: 20.00 uur (deur open: 19.30 uur)

De avond is ook te volgen via een livestream (gehost door Via Cultura):